Patates Kaç Dakikada Haşlanır?
27 Haziran 2024

Patates Kaç Dakikada Haşlanır?


Patates, dört mevsim mutfaklarımızda eksik olmayan bir sebzedir. Patates ile çeşitli yemekler yapılmakta ve yemeklerin yanında garnitür olarak da tüketilmektedir. Kök sebze çeşitlerinden biri olan patatesin nişasta değeri oldukça yüksektir. Ayrıca potasyum, folik asit, fosfor ve lif açısından da zengin bir sebzedir. Yağda kızartılan patatesler, nişasta ve protein değerlerini korurken içerdiği yağ miktarı nedeniyle kilo almamıza neden olabilir. Ancak suda haşlanan patatesler, içerisindeki nişastayı ve proteini suya bıraktığından daha sağlıklı bir seçenek haline gelir ve bu şekilde tüketildiğinde kilo aldırmaz. Patatesin sahip olduğu vitamin ve mineraller haşlama yapıldığında korunur ve oldukça doyurucu bir sebzedir. Peki, patates kaç dakikada haşlanır? Bu konuda detaylı bilgi verelim.

Patatesi Kaç Dakikada Haşlanır?

İlk olarak, haşlamak istediğiniz patatesleri seçin ve bol su ile üzerindeki çamurları iyice temizleyin. Daha sonra haşlama yapacağınız patatesleri ortadan ikiye bölerek derin bir tencereye koyun. Patatesleri ortadan bölme işlemi, piştikten sonra kabuklarının daha kolay soyulmasını sağlar. Tencereye koyduğunuz patateslerin üzerini kapatacak kadar su ile doldurun ve üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Patatesleri haşlamak için ocağa koyun ve orta ateşte yaklaşık 25 dakika pişirin. Pişme esnasında arada bir çatal ile patatesleri çevirin. Eklenen tuz, patateslerin daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır. Patatesleri 25 dakika sonra ocaktan alın ve soğuk suya batırarak kabuklarını kolayca soyun.

Patates Haşlamanın Alternatif Yöntemleri

Bir başka yöntem ise patatesleri soyup dört parçaya bölmek ve doğradıktan sonra üzerini geçecek kadar su eklemektir. Bu şekilde hazırladığınız patatesleri haşlamak için ocağa koyun ve yaklaşık 10 dakika sonra patateslerin piştiğini göreceksiniz.

Patates haşlamanın en basit yöntemlerinden biri de düdüklü tencere kullanmaktır. Haşlamak istediğiniz kadar patatesi iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyun ve üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp kaynama sesini duyduktan sonra ocağın altını kısın ve 5 dakika kaynamaya bırakın. 5 dakika sonra patatesleri ocaktan alıp soğuk suya koyarak kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.

Sonuç

Patates haşlamak, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunar. Haşlama süresi, patateslerin boyutuna ve kullanılan yönteme bağlı olarak değişebilir. Genellikle, orta boy patatesler için 25 dakika yeterlidir. Daha hızlı bir yöntem arıyorsanız, düdüklü tencere kullanarak bu süreyi 5 dakikaya kadar düşürebilirsiniz. Patates haşlamanın farklı yöntemlerini deneyerek, en uygun ve pratik olanı keşfedebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

fehda

21 Mayıs 2024 Salı

Tuz kaynamayı geciktirir . Sonradan eklense daha iyi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Abdülmetin

Patatesi haşlamadan önce ikiye bölüp koyarsak daha çabuk bir şekilde kabukları soyulur ve yine 1 kaşık kadar tuz atmak çabuk haşlanmasını sağlar.

soru

Acb

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Direkt kabuğuyla atıp haşlasak olmuyor mu ?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Tanbolat

Tabi patenleri direkt kabuklarıyla da atıp haşlayabilirsiniz. Hatta bu sağlığınız açısından daha faydalıdır. Zira patates kabuğu yüksen oranda demir minerali ihtiva eder. Ancak patatesi kabuğu ile başlamadan önce dikkat etmeniz gereken kabukları çamurdan iyice temizlemelisiniz. Ayrıca patateslerin taze olmasına ve üzerinde yeşermiş tomurcuk olmamasına özen gösteriniz. iyi günler

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haşlama Diyeti Listesi

Haşlama Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Et Nasıl Haşlanır?

Et Nasıl Haşlanır?

Yumurta Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dana Eti Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Dana Eti Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Mısır Kaç Kalori?

Haşlanmış Mısır Kaç Kalori?

1 Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

1 Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

Kuzu Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Kuzu Kol Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kol Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Karides Nasıl Haşlanır?

Karides Nasıl Haşlanır?

Haşlama Nasıl Yapılır?

Haşlama Nasıl Yapılır?

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Kereviz Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patates Haşlama Süresi

Patates Haşlama Süresi

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Hindi Boynu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Boynu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Patates Haşlama

Tavuklu Patates Haşlama

Kestane Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Tavuk kaç dakikada haşlanır?

Tavuk kaç dakikada haşlanır?

Düdüklüde Tavuk Baget Haşlama

Düdüklüde Tavuk Baget Haşlama