Haşlama İçli Köfte Tarifi
07 Temmuz 2024

Haşlama İçli Köfte Tarifi


Haşlama içli köfte, geleneksel ve yöresel lezzetlerimizden biridir. Çoğunlukla Doğu Anadolu bölgemizde sıkça yapılan içli köfte, kızartma ve haşlama olarak hazırlanabilir. Kızartıldığında daha kalorili olan bu lezzet, haşlama yöntemiyle kalori bakımından daha hafif hale gelir. Bu nedenle kilo kontrolü yapan kişilerin, içli köfteyi hazırlarken kızartma yerine haşlama yöntemini tercih etmeleri önerilir.

Haşlama İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeler

İç Harcı İçin

  • 400 gr kuzu ve dana karışık kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 şeker kaşığı isot
  • Yeteri kadar tarçın ve kişniş

Dış Harcı İçin

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 250 gr yağsız dana ve kuzu karışık kıyma
  • 3 haşlanmış patates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı isot
  • Yeteri kadar su
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yeteri kadar tuz, karabiber ve kırmızı pul biber

Haşlama İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Haşlama içli köftenin hazırlanmasına ilk olarak iç harç ile başlayın. Nedeni, iç harcın soğuk olarak kullanılması gerektiğidir. Aksi halde iç harç sıcak olursa şekil vermekte zorlanabilirsiniz. İç harcı hazırlamak için ilk olarak bir büyük boy kuru soğanı ince şekilde doğrayın ve tereyağı ile yanmaz bir tavanın içinde hafifçe kavurun. Soğanlar şeffaflaştığında, karışık kıymayı ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun. Kıyma kavrulup suyunu çekince içine baharatları ekleyip harmanlayın. Hazır hale gelen iç harcı soğuması için bir kenara kaldırın. Bu aşamada harcı ocaktan indirince içine ince kıyılmış maydanozları ve cevizi ekleyip karıştırın. İç harcın ilk sıcaklığı çıktığında buzdolabına kaldırın ve iyice soğuması için bekletin. İç harç soğurken, dış kısmı hazırlamaya geçebilirsiniz.

Dış harcı hazırlamaya ince bulguru bir tepsiye boşaltarak başlayın. Bulgurun üzerine az miktar sıcak su ekleyin ve biraz şişmesini bekleyin. Bulgur hafif şiştikten sonra içine irmiği, yeteri kadar tuzu, yumurtayı, baharatları ve salçaları ekleyip karıştırın. Bu aşamada harcı güzelce yoğurun ve ardından içine kıymayı ve haşlanmış patatesi ekleyip iyice yoğurun. Haşlanmış patates, hamurun iyi tutmasını sağlayacak ve haşlanırken dağılmasını önleyecektir.

Yoğurma aşamasında harca azar azar sıcak su ekleyin. Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde su eklemeyi bırakın. Eğer ilk defa haşlama içli köfte hazırlıyorsanız, hamurun kıvamını tutturmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bunu anlamak için elinize yapışmayan bir hamur yapmanız ideal olacaktır.

Hamurdan parçalar koparın ve önce hamuru beze haline getirin. Ardından avucunuzun içine alın ve diğer elinizle hamurun orta kısmını oyun. Kenar kısımlarını inceltin ve içine önceden hazırlayıp soğuttuğunuz iç harçtan ekleyin. Hamurun açıkta kalan yerini kapatın ve diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayın.

Hazır hale gelmiş olan içli köfteleri pişirmek için bir tencereye su, az miktar tuz ve sıvı yağ ekleyip kaynatın. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri fazla sıkışık olmayacak şekilde tencereye alın ve haşlayın. Haşlanan köfteler suyun üzerine çıktıklarında köfteleri tencereden alın ve delikli bir süzgecin üzerine yerleştirin. Suyunu süzdükten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Ekstra Bilgiler

Arzu ederseniz köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt veya salçalı sos hazırlayıp sunum esnasında gezdirebilirsiniz. Ayrıca, içli köfteyi haşlama yerine kızartarak da farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Ancak kızartmanın daha kalorili olduğunu unutmayın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Düdüklüde Et Haşlama

Düdüklüde Et Haşlama

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Et Haşlama Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Et Haşlama Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Haşlama İçli Köfte Tarifi

Haşlama İçli Köfte Tarifi

Sade Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sade Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?

Güncel

Haşlanmış Yumurta Besin Değeri

Haşlanmış Yumurta Besin Değeri

Diyette Haşlanmış Patates Yenir  mi?

Diyette Haşlanmış Patates Yenir mi?

Mısır Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Düdüklüde Mısır Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Mısır Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri