Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları

Haşlanmış yumurta, zengin bir protein kaynağı olup, folik asit, demir, çinko ve fosfor gibi önemli mineralleri içerir. Ayrıca, vücudun temel ihtiyacı olan aminoasitleri de barındırır. A, D, B1, B2, B6, B12, E ve K vitaminleri açısından zengindir. Tek bir yumurtada beş ila altı gram arası protein bulunur. Protein bakımından zengin olan besinler arasında en uygun fiyatlı olanıdır ve hazır yiyeceklere nazaran çok daha uzun süre tokluk sağlar. Uzmanlar, özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların protein ihtiyaçlarını karşılamada haşlanmış yumurta tüketimini tavsiye etmektedir.


  • Çok zengin bir protein kaynağıdır.
  • Vücut geliştirmede birinci sırada tüketilmesi gereken besinlerdendir.
  • Yumurtanın sarısındaki A vitamini gözlerin daha iyi görmesini sağlar.
  • Kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Sağlıklı dişlere sahip olmayı sağlar.
  • Vücudun enfeksiyonlara karşı direnç göstermesine yardımcı olur.
  • Yumurta sarısındaki D vitamini, özellikle çocuklarda kemik bozukluğunu önler ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesini sağlar.
  • E vitamini bakımından oldukça zengindir ve böylelikle vücudu zararlı maddelere karşı korur.
  • B grubu vitaminleri katkısıyla besin öğelerini enerjiye çevirir.
  • Deri sağlığı açısından önemlidir.
  • Kan yapımı için gerekli olan demiri içerir.
  • Büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hamile kadınlara günlük olarak rafadan yumurta tüketimi önerilir.
  • Yumurta, protein bakımından zengin olduğu için sebzelerle birlikte tüketildiğinde sağlık açısından yararlı olur.

Haşlanmış Yumurta Nasıl Haşlanır?

Haşlanmış Rafadan Yumurta

  • Yumurta (istenilen adet kadar)
  • Cezve
  • Su
Nasıl Yapılır?

Cezveye su alınır ve ocağa konur, ocak açılır. Su kaynayınca yumurta yavaşça içerisine bırakılır. Su tekrar kaynayınca iki dakika tutulur ve iki dakikanın sonunda ocak kapatılır. Cezve soğuk suya tutulur. Yumurta soyulup afiyetle yenir.

Haşlanmış Kayısı Kıvamlı Yumurta

  • Yumurta (istenilen adet kadar)
  • Cezve
  • Su
Nasıl Yapılır?

Cezveye su alınır ve ocağa konur, ocak açılır. Su kaynayınca yumurta yavaşça içerisine bırakılır. Su tekrar kaynayınca altı dakika tutulur ve altı dakikanın sonunda ocak kapatılır. Cezve soğuk suya tutulur. Yumurta soyulup afiyetle yenir.

Haşlanmış Katı Yumurta

  • Yumurta (istenilen adet kadar)
  • Cezve
  • Su
Nasıl Yapılır?

Cezveye su alınır ve ocağa konur, ocak açılır. Su kaynayınca yumurta yavaşça içerisine bırakılır. Su tekrar kaynayınca on iki dakika tutulur ve on iki dakikanın sonunda ocak kapatılır. Cezve soğuk suya tutulur. Yumurta soyulup afiyetle yenir.

Ekstra Bilgiler

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için su dolu bir kaba bırakabilirsiniz. Taze yumurta suyun dibine batar, bayat yumurta ise suyun yüzeyine çıkar. Ayrıca, yumurtayı haşlamadan önce oda sıcaklığında bekletmek, çatlamasını önler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuzu Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Haşlama Kaç Kalori?

Tavuk Haşlama Kaç Kalori?

Güncel

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Güncel

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Tavuk Nasıl Haşlanır?