Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Haşlama

Nohut haşlama, nohutun yemeklerde ana malzeme olarak kullanıldığı gibi, çeşitli yemeklerin içine katkı maddesi olarak da değerlendirilebileceği bir pişirme yöntemidir. Nohut, yemek olarak yapıldığında etli ve etsiz çeşitleri bulunur. Nohutun kullanıldığı yemekler arasında ekmek, börek, işkembe, çorba, bulgur pilavı, salata, bamya, humus, yahni, falafel ve ezme gibi türler yer alır. Nohutun yemeklerde kullanılabilmesi için, mutlaka ön işlemden geçirilmesi ve haşlanması gerekmektedir.

Nohut Haşlamanın Önemi

Nohut haşlama işlemi, belirli ölçülerde ve kurallara uygun olarak yapıldığında, hem daha iyi pişmiş hem de daha lezzetli bir yemek elde edilebilir. Haşlanmış nohut, aynı zamanda daha sonra kullanmak üzere buzdolabında dondurucu bölümünde saklanabilir. Bu şekilde pilavlara ve diğer yemeklere katkı olarak kullanabilir veya direkt olarak yemeği hazırlanabilir. Böylece zamandan tasarruf edilir. Nohut haşlama için iri boy nohut tercih edilmelidir.

Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı iri nohut
  • Yeterince su

Nohut Haşlama Nasıl Yapılır?

Nohutları haşlamadan önce kabarmaları için ıslatmak gerekmektedir. Bunun için uygun bir tencere ya da kabın içine nohutları koyun. Nohutların üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edin. Mümkünse bu işlemi bir gece önceden yapmanız gerekmektedir. Çünkü nohutların en az 7-8 saat kadar suda beklemesi gerekmektedir.

Geceden ıslattığınız nohutların suyunu süzün ve iyice yıkayın. Nohutların hacmi irileşmiş olacaktır. Haşlama yapacağınız bir tencerenin içine nohutları koyun. Nohutların üzerini 3 parmak kadar geçecek su ilave edin. Tencereyi ocağın üzerine koyun ve su kaynayana kadar yüksek ısıda pişirin. Su kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Bu şekilde nohutların yaklaşık bir saat kadar kaynaması gerekmektedir. Daha sonra nohutları süzün ve dilediğiniz yemeğin yapımında kullanın. Dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak, dondurucuda saklayabilirsiniz.

Pratik İpucu

Nohut haşlama işlemini hızlandırmak isterseniz, geceden ıslattığınız nohutları düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Bu yöntemle nohutları daha kısa sürede pişirebilirsiniz ve en az yarı yarıya zamandan tasarruf edersiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patatesli Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Et Nasıl Haşlanır?

Et Nasıl Haşlanır?

1 Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

1 Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Turşu Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Kol Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kol Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sosis Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sosis Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlanmış Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri